Ředíte krev během letu nebo před odletem?
Sakra v názvu má být nebo před odletem?
Ahoj, hele nechci strašit ale opravdu mě zajímají názory a odpovědi. Před třemi lety jsme l tři kamarádi plánovali poznávačku Taiwanu(jeden z nás měl po dvojnásobné operaci srdeční chlopně)a ptal se nás kolik každej z nás chceme injekcí warfarinu, že mu byl důrazně doporučen lékařem, a opravdu si při dlouhém letu vpálil dávku do břicha(jakoby to byl inzulin).Asi trochu nafoukaně jsem odpověděl že o tom jsem nikdy neslyšel,a mám za sebou čtyřista letů v pohodě,že nevidím žádný důvod a objednání si injekce pro sebe jsem odmítnul.Neznám žádný logický důvod, proč by se měla při dlouhém sezení ve stejné poloze vytvořit krevní sraženina,ale tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, že po přistání č.460 jsem dostal do dvou hodin mrtvici krevní sraženinou(navzdory tomu že jsem transatlantický let prožil v leže na mém oblíbeném místě3A. A docestoval jsem moc dalších vzletů a přistání už nebude.Do konce života budu vozíčkář.
Zobnete někdo prášek na ředění před letem? Doporučuje to někdo?
Obávám se že aspirin je spíš mýtus než prevence. Vice světla by vnesl odborný názor nějakého lékaře. Jinak užitecné téma, jenom bych ho rozdělil na cestovaní v economy a business ( nohy na hoře).
Snad to okomentuje nějaký odbornik...
Aspirin funguje dlouhodobě. Běžně se pravidelně užívá, když má někdo problém s pumpou. Průtok je pak snadnější.
trochu off, ale na možné problémy s ušima (hluchota, tinnitus) my na ORL doporučily volně dostupné přípravky s gingko biloba před a po letu
Manželka je trombolik, takže při kratším letu do 1,5 hodiny preventivně Detralex den před a den po letu a když víc než 1,5 hodina, tak injekčně oranžový Inhixa.
Sice už mám za sebou trombózu i embólii a mám předepsaný xarelto, ale neberu nic. Radši si za letu občas procvičuju nohy.
Nemoci s poruchou srážlivosti jsou zrádné. Člověk může v pohodě prolétat stovky letů bez problému a jeden pak může být osudným. Píchám si před každým letem (i kratším) preventivně Clexane + hodně pít a hýbat se
Aspirin neuškodí (pokud se bere krátkodobě), ale v tomhle fakt moc nepomůže (placebo dobrý)... blokuje funkci destiček, ale na koagulaci nemá vliv, pokud má někdo trombofilní rizika, tak preventivně LMWH před letem, u krátkodobých po Evropě není nutné. Během letu hodně pít, hýbat se, kdo má křečáky apod., tak event.punčochy a Detralex či Cyclo 3 F
Cesta nad 4 hodiny je obecne rizikovy faktor trombozy. Coz neznamena ze ji dostaneš, ale jakou máš genetickou dispozici nevíš, když se těch věcí načítá víc, třeba ta dehydratace... proto je důležité občas se projít a hodně pít, jak píšou ostatní.
Aspirin té před trombozou neochrání a jednorázové už vůbec ne. Já si dávám eliquis, u těch injekci musíš řešit skladování (neměly by být za vysokých venkovnich teplot).. ale vše to máš na lékařský předpis a ještě pravdepodobne pak vlastní uhradu
Většinou ne. Letěl jsem i se sádrou. Ale chvíli v klidu neposedím, takže pohybu tam mívám dost.
Ale díky za připomenutí - čeká mě 14 hodin dlouhý let, tak jsem začal zobat aspirin, aby se náhodou něco nestalo.
Doufam, že časem budeš v pořádku.
Ohľadom toho aspirinu, myslím že už bolo spomenuté aj vyššie, ako prevencia žilovej trombózy asi veľmi nepomôže.
Viď napr. https://www.drmax.cz/clanky/cest...cestovatel
Pokud jste zaslechli o preventivním užívání kyseliny acetylsalicylové (Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin) během letu, vězte, že nebylo neprokázáno jako účinné . Tato látka totiž sice působí protisrážlivě, nicméně výhradně v tepenném řečišti, nikoliv v řečišti žilním.
Sue Ellen Ewing napsal(a): Já ředím krev pravidelně před každým letem lihem, střízlivá bych do letadla nevlezla.😆😆 Já jsem jen mírně degustačně ochutnával bílé průhledné portské, které bylo delikátní. A sraženina se svině někde utvořila.Měl jsem pít víc vody.Nebo zobnout pilulku.
Mıchal napsal(a):Většinou ne. Letěl jsem i se sádrou. Ale chvíli v klidu neposedím, takže pohybu tam mívám dost.
Ale díky za připomenutí - čeká mě 14 hodin dlouhý let, tak jsem začal zobat aspirin, aby se náhodou něco nestalo.
Napsal jsem to právě protože teď zpětně to vidím jako chybu , možná že malá prevence mohlo zabránit katastrofě, víc se o to zajímat
Doufam, že časem budeš v pořádku.
Děkuji za přání ale nebudu ochrnutí je neléčitelné.🙁
Nehledal bych odpovědi v diskuzi ale zeptej se svého praktického lékaře. Každé tělo je jiné a záleží na xfaktorech, včetně věku. Létal jsem dálkové lety bez problému, padla 40ka a po letu z Keni oboustraná plicní embolie, zjištěná trombofilní mutace.
Moje doporučení: 1) acylpirin je blbost, 2) pokud praktik není debil, konzultuj to s ním, případně si najdi nového.
Používám injekce Clexane, které působí 24 hodin. Xarelto a podobné prášky působí déle, proto se úplně nedoporučují (jako nouzovka ale super). Samozřejmě pít hodně tekutin, protahovat, případně podkolenky/punčochy.
tuhle diskusi bych dal přečíst všem těm vemenům v middle&aisle seats, co se tváří jako kyselá pr.el, i když se přes ně jdete od okýnka jen 1-2x za let vymočit....
Považuji tuto diskusi za důležitou a ještě důležitější že se vyvrátil blud s aspirinem! Zbytek je o konzultaci s doktorem, léky proti srážlivosti mají také svá ale...
No vidíte, toto mě nikdy nenapadlo řešit, většinu letů celou prosedím a proklimbám, nikam nechodím, nepiju... asi teda docela riskuji.
Jsem moc ráda za tuto diskusi, vůbec jsem netušila, že lidi před letem jedí nějaký prášky nebo si píchají injekce, myslela jsem si, že to je záležitost pro někoho, kdo už je nějak nemocný apod. Jelikož už máme s manželem trochu pokročilý věk, tak se nad tím budu muset zamyslet, zatím jsme krev před letem vždycky ředili jen lihovinami.
mě to taky nenapadlo, ani neznám kohokoli, kdo by "ředil" (teda kromě alkoholu), a s mými dvěma návštěvami wc a kuchyňky si obvykle připadám jako možná nejvíc se pohybující cestující z celýho letadla....asi jinej gang :-)
Budu muset ty spolucestující zvedat častěji, řeknu jim, že mi doktor nařídil se co hodinu projít (u některých dopravců letušky na volací knoflík nereagují, tak to ani jinak nejde...), a že by v rámci zachování zdraví taky neměli furt chrápat...